Mindig a vezetési stílusához megfelelő abroncsokat válasszon.

Vizsgálja meg az átlagos vezetési körülményeket: száraz utak az év nagy részében, kevert száraz és nedves, vagy leginkább nedves. Ezután vegye figyelembe a szezonális szélsőségeket. A legtöbb eladott gumiabroncs manapság négy évszakra készül, mely a vezetők nagy részének – akik az elfogadható kezelhetőséget és tapadást a vezetési környezet legszélsőségesebb körülményei között is elvárják – teljesen megfelel. Keresse az M&S jelzést a gumiabroncson a kerék, hó és sár alkalmasságáról a téli időszakra vonatkozóan.

A négy évszakos abroncsok teljesítményüket és tapadásukat tekintve egyaránt hátrányban vannak, mivel a tervezési tulajdonságaik átlagolva vannak.

A fentieket figyelembe véve érdemes szezonális téli vagy nyári gumiabroncsokat vásárolni. Mindkét esetben az adott évszakhoz igazodva speciális összetételű gumikon autózhatunk. A nyári gumiabroncsok tervezési megoldása a magas színvonalú száraz tapadási és kezelési tulajdonságokat a nedves működéssel kombinálják magas vagy kiemelkedően magas színvonalon.

Téli gumiabroncsok esetén a gyártók feltétlenül figyelnek a hűvös időjárás mellett is a gumiabroncsok rugalmasságának és tapadásának megőrzésére.

Amennyiben kisteherautót vagy városi terepjárót vezetnek, valószínű, hogy külön e célra tervezett tulajdonságú abroncsot választanak. Az ilyen tervezésű abroncsok kompromisszumot jelentenek a tapadás (mind utakon, mind terepen, számos környezetben), főúton történő utazás minőség, majd legújabban a teljesítmény tekintetében is. A tapadással kapcsolatban, a tervezés a HT (főút barázda) szélsőségtől az AP (általános), AT (általános terep)-en keresztül az MT (saras terep) végletek között mozog az agresszív barázdáltság vonatkozásában. A főúti utazás minősége az agresszív barázdáltság irányában csökken. Nyilvánvalóan, a barázdáltság agresszivitását az Önnek leginkább megfelelő szinten határozza meg, csak ne feledje a főúton való utazás minőségének csökkenését. A legtöbb városi terepjáró tulajdonos az általános AP típusú abroncsot választja a kiegyensúlyozott utazási minőség és négy évszakos tapadás miatt. A sportos kisteherautók négy évszakra tervezett abroncsai szintén kezdenek nagyon népszerűek lenni a városi terepjáró tulajdonosok körében. Ezek a vásárlók sportos úttartást várnak el a burkolt utakon és ezért hajlandóak feladni a terepjárási tapadási képességet. A kisteherautó tulajdonosok ezzel szemben jellemzően megtartották a “célszerűség” szempontját a gumiabroncs kiválasztásakor, általánosan az AT típusú gumik kiválasztásával.

©2018 - Gumibox.hu